Praten over condooms is taboe voor 1 op de 2 jongeren

Durex blaast 90 kaarsjes en viert daarom de Belgische cultuur met een verpakking vol bekende cultuursymbolen. Bovendien roept Durex op om te stemmen waar hun verjaardagsfeest moet plaatsvinden: “Waar is dat feestje?”

Het aantal seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) blijft verontrustend snel toenemen. Aanzetten tot condoomgebruik vormt dan ook nog steeds een uitdaging. Durex gebruikt z’n 90e verjaardag om veilige seks aan te moedigen door de Belgische cultuur in de kijker te zetten. Deze maand vraagt Durex aan de Belgen om te stemmen waar het feestje moet doorgaan, met keuze uit vier bekende locaties: het Atomium in Brussel, de Citadel van Namen, het station van Antwerpen en de Gentse Graslei. De verpakking krijgt ook voor deze gelegenheid een Belgische toets.

Condooms blijven taboe en soa’s nemen sterk toe

80% van de Belgen vindt dat er nog steeds een taboe heerst rond het gebruik van condooms. Dat toont het onderzoek[1] aan, uitgevoerd door iVOX in het kader van het 90-jarig bestaan van Durex. Voor meer dan de helft van de Belgen is de aankoop van condooms taboe, 39% zou er zelfs niet over praten met familie en vrienden. De cijfers zijn zelfs nog schrijnender bij de jongeren onder 34 jaar die nog meer het bestaan van taboes bevestigen: 63% vindt het kopen van condooms een taboe, en de helft vindt erover praten een taboe. 

Wanneer gepolst wordt naar het aantal soa’s in België, hebben ze het bij het rechte eind. Uit het onderzoek blijkt dat weinig Belgen (7,8%) denken dat het aantal soa’s in België krimpt. De grote meerderheid (83,3%) denkt effectief dat ze meer en meer voorkomen.

Het is 2019 en toch is er nog heel wat werk aan de winkel als het gaat over condoomgebruik bij de Belgen. Enerzijds zijn er heel wat taboes, en anderzijds kent ons land ook een sterke toename van het aantal soa’s. In 15 jaar tijd is het aantal gevallen van chlamydia, de meest voorkomende soa in België, verzevenvoudigd, syfilis komt 20 keer meer voor en gonorroe is vervijfvoudigd[2]…  Dat zijn schrijnende cijfers. De heropleving van deze soa’s komt vooral voor bij jongeren tussen 15 en 30 jaar waarbij besmetting gebeurt door seks zonder condoom.

Mathias Gaquière, Marketing Director bij Reckitt Benckiser Health Benelux

Grote, nationale stemactie: “Waar is dat feestje?”

Om het 90-jarig bestaan te vieren en taboes te doorbreken, lanceert Durex een verpakking en verjaardagsfeestje om de Belgische cultuur te eren. Zo wil Durex ook het condoomgebruik in België bespreekbaar maken. Van 23 september tot 21 oktober organiseert Durex een grote, nationale stemactie via hun Facebook en Instagram om te beslissen over de locatie van het feestje. Er zijn vier mogelijke locaties, elk van hen bekend en symbolisch voor België: het Atomium in Brussel, de Citadel in Namen, het station in Antwerpen of de Gentse grachten.

Zodra de stemmen verzameld en geteld zijn, wordt begin november de locatie onthuld. Deelnemers van de stemacties via sociale media kunnen uitgenodigd worden op het 90-jarig jubileum van Durex met de Belgische artiest Kid Noize. De speciale verpakking eert ook de Belgische cultuur en toont een fiere Manneke Pis die ook op veilig speelt en het goede voorbeeld toont.

Dit jaar staat bij Durex alles in het teken van het negentigjarig bestaan. Want slechts 4% van de Belgen heeft de leeftijd van Durex juist geraden! Om de verjaardag te vieren en om het belang van condoomgebruik in de strijd tegen soa’s te benadrukken, besloot Durex te spreken in Belgische taal: bekende cultuursymbolen, mooie locaties en de redenering dat elke reden genoeg is om een feestje te bouwen. Maar vergeet niet dat welke locatie je ook verkiest om een feestje te bouwen, veilig vrijen de boodschap blijft. Condoomgebruik is de enige manier om soa’s te voorkomen. 

Mathias Gaquière, Marketing Director bij Reckitt Benckiser Health Benelux

[1] Onderzoek uitgevoerd door iVOX, eind augustus 2019, bij een representatieve steekproef van 1000 Belgen.

[2] Sciensano

Laure Miquel-Jean

TBWA\Pride

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Durex

Durex® verbindt zich ertoe om veilige seks te promoten voor alle lovers ter wereld. Al meer dan 80 jaar beschouwt Durex het optimaliseren van de seksuele beleving als zijn primaire missie, en dit door middel van het aanbieden van innovatieve producten die de seksuele ervaring verbeteren en koppels helpen om dichter bij elkaar te komen en samen verder te gaan. Sensibilisatie, preventie en educatie maken daarom ook deel uit van de missie van Durex. Durex is een merk van de groep Reckitt Benckiser. Meer informatie op www.durex.be

Over Reckitt Benckiser
RB is een globale leider op het gebied van consumentengoederen en produceert gezondheids-, hygiëne- en huishoudproducten. RB streeft ernaar om innovatieve oplossingen aan te bieden voor een gezonder leven en een gelukkiger thuis. Gedreven door een buitengewone innovatiedrang, is het vandaag de dag de globale nr 1 of nr 2 in de meerderheid van zijn snelgroeiende categorieën. Zijn gezondheids-, hygiëne- en huishoudproducten portfolio wordt aangedreven door 19 wereldwijde Powerbrands, met onder andere Nurofen, Strepsils, Gaviscon, Durex, Scholl, Dettol, Clearasil, Veet, Harpic, Bang, Finish, Vanish, Woolite, Calgon en Air Wick. De onderneming is actief in meer dan 60 landen, met hoofdkantoren in het Verenigd Koninkrijk, Singapore, Dubai en Amsterdam, en sales afdelingen in bijna 200 landen; zo biedt de onderneming werk aan ongeveer 38.000 werknemers over de hele wereld. Voor meer informatie, bezoek www.rb.com.